Verkocht voor 1 cent, maar Renault moet 1,2 miljard betalen bij terugkeer in Rusland

Verkocht voor 1 cent, maar Renault moet 1,2 miljard betalen bij terugkeer in Rusland

Toen Rusland in 2022 Oekraïne binnenviel, betekende dat voor veel Westerse bedrijven een einde aan de activiteiten in het enorme land. Bij Renault was er eerst nog wat twijfel, maar werd de boel na een kortstondige opleving toch afgesloten en verkocht. ‘De boel’ is in het geval van Renault heel wat, want de Fransen hadden een meerderheidsbelang in het Russische Avtovaz. Juist: het moederbedrijf van Lada, dat in Rusland nog altijd zeer goede zaken doet. Het marktaandeel van Avtovaz in Rusland lijkt nogal te fluctueren, maar 20 procent lijkt op basis van verschillende berichten een goede gok en volgens Carscoops had Renault met de eigen activiteiten en Avtovaz zelfs zomaar 30 procent van de Russische automarkt in handen.
Dat alles kwam dus tot een abrupt einde in 2022, toen Renault z’n Russische fabriek en het belang van ongeveer 68 procent in Avtovaz voor een symbolische 1 roebel (ongeveer 1 eurocent) van de hand deed. Wel hield het merk de deur op een kier voor het terugdraaien van die stap. We citeren even een eigen artikel uit april 2022: “Renault krijgt bij de deal de mogelijkheid om AvtoVAZ binnen vijf tot zes jaar weer terug te kopen. Dat gaat Renault dan mogelijk wel meer kosten dan die ene roebel. “Als we in die periode investeringen doen, nemen we dat mee in de prijs. We geven hier geen cadeautjes weg”, aldus Manturov.”
Denis Manturov zei dat destijds als minister van handel, maar de boodschap is kennelijk aangekomen bij Avtovaz-topman Maxim Sokolov. Via persbureau TASS laat Sokolov weten dat Renault minstens 112,5 miljard roebel, dik 1,2 miljard euro, als het bedrijf zijn Russische ‘assets’  terug wil hebben. Die optie lijkt nu waarschijnlijker dan enkele weken geleden, want met name de Amerikaanse president Trump lijkt de oorlog liever vandaag dan morgen te willen beëindigen. Het door Sokolov genoemde bedrag komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar zou een optelsom zijn van de investeringen die de Russische overheid sinds 2022 in het (sindsdien) staatsbedrijf deed. Of het echt zover komt en of Renault inderdaad bereid is om diep in de buidel te tasten voor Avtovaz, Lada en de fabriek, is uiteraard nog koffiedik kijken.



Bron: AutoWeek