Renault verkoopt eerste deel van belang in Nissan

Renault verkoopt eerste deel van belang in Nissan

Renault en Nissan gaan op een meer gelijkwaardige voet verder binnen de alliantie. Daarom liet Renault eerder weten zijn belang in Nissan op termijn terug te brengen van ruim 43 procent naar 15 procent. Dat is gelijk aan het belang dat Nissan heeft in Renault. Daarmee komt er een einde aan de scheve eigendomsverhouding die de afgelopen jaren een bron van frictie vormde tussen de twee bedrijven.
De aandelenverkoop is inmiddels begonnen. Renault verkoopt nu ongeveer vijf procent van zijn aandelenbelang in Nissan aan zijn Japanse partner. De waarde van de aandelentransactie bedraagt zo’n 765 miljoen euro, maar zal volgens Renault leiden tot een boekverlies van 1,5 miljard euro. Nissan zal de aangekochte eigen aandelen intrekken.
De meer dan twee decennia oude alliantie tussen de twee autofabrikanten kwam in de afgelopen jaren onder zware druk te staan na de ondergang van voormalig leider Carlos Ghosn. Ghosn was topman van zowel Renault als Nissan en voorzitter van de alliantie. In 2018 werd hij afgezet als topman en gearresteerd in Japan vanwege vermeend financieel wangedrag bij Nissan. Eind 2019 ontsnapte hij op spectaculaire wijze uit Japan en vluchtte hij via Turkije naar Libanon.Bron: AutoWeek