Renault en Nissan vanaf nu geljkwaardig in alliantie

Renault en Nissan vanaf nu geljkwaardig in alliantie

Renault, Nissan en sinds 2016 ook Mitsubishi zijn met elkaar verbonden in wat sinds 2016 dus de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie heet. Anders dan bij de Volkswagen Groep of Stellantis vormen de drie merken niet één bedrijf, maar werken ze wel samen en hebben ze ook een aandeel in en dus deels zeggenschap over elkaar. Daar wringt hem de schoen, want Renaults aandeel in Nissan was altijd groter dan Nissans aandeel in Renault. De Fransen hadden als het erop aan kwam dus het laatste woord, en daar waren ze in Japan zeker niet altijd blij mee.
Na ongetwijfeld lange gesprekken, waarbij in ons hoofd de sushi werd weggespoeld met een lekkere Franse wijn en de stokbroden werden afgewisseld met Fugu, is men tot een overeenkomst gekomen waarin ieder merk zich kan vinden. Renault stopt een aandeel van 28,4 procent in Nissan in een apart, neutraal trustfonds, dat bij een stemming ook neutraal zal stemmen. Het ‘stemgerechtigde’ aandeel van Renault in Nissan daalt daarmee naar 15 procent, precies evenveel als het aandeel van Nissan in Renault. Beide merken staan dus nu als gelijkwaardige partners naast of tegenover elkaar binnen de alliantie. Dit plan werd eerder al aangekondigd, maar is vanaf heden ook daadwerkelijk doorgevoerd.
Als de aandelen in het trustfonds geld opleveren, is die winst nog wel ‘gewoon’ voor Renault. Dat merk mag de ‘opgeborgen’ aandelen ook verkopen, maar is daar niet toe verplicht.Bron: AutoWeek