Eind vorig jaar schotelde AutoWeek je de eerste foto’s voor van de nieuwe Dacia Duster in Renault-kostuum. Dat de nieuwe Duster ook als Renault zal worden verkocht, is niet écht verwonderlijk. Dat het model als twee druppels water op het origineel lijkt echter wel. Modellen van Dacia gaan al decennialang als Renault door het leven in markten waar de merknaam geen historische waarde heeft. Zo worden auto’s als de Sandero en Logan in diverse Zuid-Amerikaanse en een aantal Afrikaanse landen als Renault verkocht. Ook de in Nederland niet meer leverbare vorige generatie Duster gaat in bijvoorbeeld Brazilië als Renault Duster door het leven. In 2018 gaf Renault aan dat het over en uit zou zijn voor Renault-modellen die niets meer waren dan Dacia’s met Renault-badges. Dat voornemen is nog niet helemaal in de praktijk gebracht. Renault toverde in de vorm van de Kardian weliswaar een Renault-alternatief van de Dacia Sandero met een vooral eigen carrosserie voor, maar hijst de nieuwe Dacia Duster ook gewoon in Renault-kostuum.
Het origineel: de nieuwe Dacia Duster.
We hebben je de eerste foto’s van de Renault Duster al eens laten zien. Die Duster is nu in zijn geheel gepresenteerd. Het gaat hier niet om de voor onder meer Zuid-Amerikaanse markten bestemde versie van de Renault Duster, maar om de variant voor in elk geval de Turkse thuismarkt en voor exportmarkten in waarschijnlijk Afrika en het Midden-Oosten. Dat de nieuwe Duster in Turkije een Renault is, is opvallend. De vorige generatie Duster ging er namelijk als Dacia door het leven. Sterker nog, die ‘oude Duster’ wordt er ook gewoon nog als Dacia gevoerd, evenals de Jogger, Duster, Sandero Stepway en Spring. Een andere Dacia die in Turkije als Renault door het leven gaat, kennen we in de vorm van de Renault Taliant. Dat is feitelijk een Dacia Logan met een ver-Renault-de snuit.
Van achteren bezien nauwelijks anders: de Renault Duster.
De uiterlijke verschillen tussen de Renault Duster en het origineel van Dacia zijn niet groot, maar ook niet onbestaand. Het deel tussen de koplampen is bij de Renault-versie volledig eigen. Hier tref je geen Dacia-logo en ook geen verticale en horizontale sierelementen aan zoals bij de Dacia, maar ook geen Renault-wybertje. In plaats daarvan staat modelnaam Renault er in koeienletters uitgeschreven. Dat zorgt voor minder visuele verbinding tussen de koplampen. Waar bij de Dacia Duster de merknaam juist boven de kentekenplaatverlichting staat uitgeschreven, plakt Renault hier juist weer enkel een logo. Lager op de achterklep staat in het midden de modelnaam uitgeschreven, terwijl je achterop de Dacia Duster de modelnaam linksonder in een veel kleiner formaat aantreft. Verder zijn alle designelementen helemaal Dacia. Zo heeft Renault niet de moeite genomen om de vele Dacia kenmerkende Y-vormige elementen uit de auto te trekken. Je komt ze dan ook gewoon tegen in onder meer de ventilatieroosters in het interieur. Wel heeft Renault het hart van het stuur vervangen door een exemplaar met zijn eigen logo.
De vorige Duster wordt in Turkije gewoon naast de Renault Duster verkocht.
De Renault Duster komt in Turkije – waar hij ook wordt geproduceerd – op de markt met de bekende 1.0 die lpg lust, met een mild-hybride TCe 130-benzinemotor en met een volledig hybride aandrijflijn. Een koopje is de Duster in Turkije niet: hij kost er in zijn voordeligste (1.0 Eco-G) vorm omgerekend bijna €35.000. De oude Duster gaat in Turkije nog door als Dacia en kost daar omgerekend minimaal €33.165. Ook bepaald geen koopje dus. De Dacia Duster is in tegenstelling tot de Renault Duster wél met een dieselmotor te krijgen. We sluiten af met een laatste Duster-feitje: ook Nissan komt met een eigen versie van de nieuwe Duster!
Bron: AutoWeek