Renault Clio IV (2012-2019)

Renault Clio IV (2012-2019)

Is de Renault Clio een goede keuze?
Dat de vierde generatie Renault Clio zo’n succes was, is niet zo gek. Hij kreeg zijn speelse karakter weer terug, zoals we dat kenden van twee modellen eerder. Hierdoor werd het weer een leuke auto om mee te rijden. Hij voelt lekker lichtvoetig aan en stuurt licht, maar wel direct. Dit speelse gedrag gaat goed samen met zijn compacte formaat. 
Zijn karakter komt voor een groot deel uit het onderstel, want de Clio is vrij stug geveerd. Dardoor kan hij beter door de bocht, maar het gaat wel iets ten koste van het comfort. Hoewel de Clio zeker niet stuiterig is, zijn er wel comfortabelere auto’s te vinden in dit segment. Denk bijvoorbeeld aan concurrenten zoals de Volkswagen Polo. 
Nog een voordeel van deze Clio ten opzichte van zijn voorganger is de langere wielbasis. Dit betekent dat de afstand tussen de voor- en achterwielen groter is. Hierdoor heb je meer ruimte in de auto, wat bij zo’n compact model erg praktisch is. Wil je zo veel mogelijk ruimte in een B-segment model? Dan kun je ook kiezen voor de Clio Estate – de stationwagon. 
Gaat je voorkeur uit naar benzine, of wil je liever dieselen? Met de Clio kan het allebei. Het aanbod beperkt zich niet alleen tot een aantal lichte en zuinige motoren. Deze generatie kent tevens de laatste Clio RS (Renault Sport). Dit topmodel is met zijn vermogen van 200 pk een zogenaamde hot hatch: een compacte hatchback met een dikke motor onder de kap. 
 
Prestaties en comfort
De vierde generatie Renault Clio is er dus met benzine- en dieselmotoren. Benzineversies zijn er als drie- en viercilinders, de diesels zijn allemaal vierpitters. 
Als je op zoek gaat naar een Clio met benzinemotor, kom je drie varianten tegen. De lichtste is de TCe 90. Dat is een driecilinder die – zoals zijn naam al verklapt – een vermogen heeft van 90 pk. Ga je een stapje groter, dan kom je uit op een viercilinder: de TCe 120. Helemaal bovenaan staat de Clio RS, het 200 pk sterke topmodel waar we het eerder al over hadden. 
Diesels zijn er in twee varianten: de dCi 90 en de dCi 110. Hoewel het allebei geen bijzonder sterke zelfontbranders zijn, zijn ze wel lekker zuinig. Zo zouden ze volgens de fabrikant beide minimaal 1 op 25 moeten kunnen rijden. 
 
Ruimte en praktische inzetbaarheid
De Clio valt met zijn compacte formaat binnen het B-segment. Wat betreft ruimte doet hij wat je van een B-segmenter mag verwachten. Je kunt als volwassene op de achterbank zitten, maar dan zit je wel wat krap. Voor kinderen is de ruimte achterin prima, mits we het niet over lange pubers hebben. 
Ook de kofferbakruimte is redelijk: achter in de hatchback kun je 300 liter kwijt. Klap je de bank plat, dan neemt die inhoud toe naar 1.146 liter. Heb je meer ruimte nodig? Dan is de Clio Estate een betere optie. Deze heeft een laadruimte van 443 liter, die je kunt vergroten naar 1.380 liter. Dat is voor een auto uit het B-segment erg riant. 
 
Betrouwbaarheid en problemen
Hoewel de Renault Clio tal van voordelen heeft, zijn er ook wat zwakkere punten op technisch gebied. Zo hebben bepaalde motoren last van olieverbruik. Dit komt vooral voor bij de 1,2-liter viercilinder benzinemotor, de TCe 120 dus. Vergeet dus niet om regelmatig je oliepeil te controleren als je een Clio met deze motor bezit.
De andere benzinemotor die in de Clio geleverd is, de TCe 90, heeft een distributieketting. Als je de olie niet vaak genoeg ververst, verslijt deze ketting sneller dan de aangegeven vervangingstermijn. Let er dus op of hij netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad als je bij een occasion gaat kijken. 
Een ander probleem komt juist alleen voor bij de diesels. Deze krijgen zo nu en dan te maken met een verstopte EGR-klep. Dan start de auto niet meer goed, of loopt de motor niet mooi. Gelukkig is dit mankement vrij gemakkelijk te verhelpen. 
Het multimediasysteem van de Clio wil ook wel eens problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen koppelen van je telefoon via Bluetooth. Dit mankement kun je over het algemeen oplossen met software-updates. 
Benieuwd naar de ervaringen van andere bestuurders? Lees dan ook eens de gebruikersreviews van de Renault Clio IV. 

Wat zijn alternatieven voor de Renault Clio?
Benieuwd welke auto’s vergelijkbaar zijn met de Renault Clio? Misschien vind je deze modellen interessant: 
– Alfa Romeo Mito
– Audi A1
– Citroën C3
– Dacia Sandero
– Fiat Punto
– Ford Fiesta
– Honda Jazz
– Hyundai i20
– Kia Rio
– Mazda 2
– Mitsubishi Colt
– Nissan Micra
– Opel Corsa
– Peugeot 208
– Seat Ibiza
– Skoda Fabia
– Suzuki Swift
– Toyota Yaris
– Volkswagen Polo



Bron: AutoWeek