Renault 9 (1986) – In het Wild

Renault 9 (1986) - In het Wild

De ene auto wordt lang gekoesterd vanwege z’n vermogen of uitvoering, een andere vanwege z’n iconische status en weer een andere omdat het een lust voor het oog is. Deze Renault 9 zet bij al die zaken geen vinkjes. Toch is-ie er nog en dat is heel leuk, want zeldzaam is zo’n 9 inmiddels absoluut! Een leuke spot, waarvoor we AutoWeek-lezer Arjan van den Berg hartelijk danken.

De Renault 9 en z’n hatchbackbroer, de 11, zagen het levenslicht dankzij niemand minder dan de meesterlijke ontwerper Robert Opron, maar het waren niet z’n meest tijdloze of opzienbarende creaties. De compacte middenklasser werd duidelijk met een conventionele visie geschapen en dat was ook precies de bedoeling. Hij moest een breder publiek aanspreken dan z’n voorganger, de 14. Strakke lijnen en niet teveel poespas, een kind van z’n tijd. De 11 was met z’n bolle achterruit overigens wel wat frivoler vormgegeven dan de 9.
Het was een auto in de categorie ‘hij rijdt tot-ie goed gebruikt is en dan is het gebeurd’. Net als zovelen uit die tijd, zoals de Escort Mk3, Golf 1, Kadett D en Peugeot …

Lees verder…Bron: AutoWeek