Op 40-jarige leeftijd kwam deze Renault 12 ons land in – AutoWeek

Op 40-jarige leeftijd kwam deze Renault 12 ons land in - AutoWeek

Er zijn weinig auto’s onder zoveel verschillende namen en in zoveel verschillende jasjes uitgebracht als de Renault 12. Het bekendste voorbeeld is wellicht de Dacia 1300 en misschien ken je ook de aan de 12 gerelateerde Ford Corcel wel. Er waren ook versies die gewoon als 12 werden verkocht, maar waar ook nog een andere partij bij betrokken was. Hier hebben we er zo eentje te pakken. Dit is namelijk een in Spanje geassembleerde Renault 12 van net nadat de hoofdproductie in Frankrijk al gestaakt was. Deze Renault 12 is in elkaar gezet door FASA-Renault.
Hoe we dat weten? Nou, om te beginnen door het neusje. Dat is met onder meer de karakteristieke koplampen net even wat anders dan dat van de Franse Renault 12. Ook het feit dat de auto is geregistreerd als R12 Familiar geeft zijn oorsprong weg. Opvallend genoeg zit er overigens juist een Italiaans vlaggetje op de achterklep, dus mogelijk is hij met een omzwerving langs Italië deze kant op gekomen. Hoe dan ook is de R12 in 2022 aan een Nederlands kenteken geholpen.

We begrijpen wel dat iemand die moeite heeft genomen, want hij staat er prachtig bij. Linksachter lijkt wel een klein deukje in de koets te zitten, maar eigenlijk mag dat geen naam hebben. De R12, in dit geval een GTL met een 60 pk sterke 1.4 in zijn neus, is overigens al bij zijn tweede Nederlandse eigenaar. De eerste deed er afgelopen voorjaar afstand van. Hopelijk heeft hij er nu een iets trouwer baasje gevonden. Zo te zien gaat diegene er wel lekker mee op pad, dat is alvast mooi om te zien. We danken AutoWeek-forumlid 406C voor het delen van deze leuke foto’s.Bron: AutoWeek