Mitsubishi's Colt en ASX hobbelen achter Renault-voorbeelden aan

Mitsubishi's Colt en ASX hobbelen achter Renault-voorbeelden aan

Mitsubishi zit momenteel naar eigen zeggen een beetje in een soort tussenfase, in afwachting van nieuwe, meer eigen modellen. Die tussenfase wordt grotendeels overbrugd met twee Renaults die ver-Mitsubishi’d zijn. In 2022 maakten we kennis met de nieuwe Mitsubishi ASX, in wezen een Renault Captur, gevolgd door de tot Mitsubishi Colt omgetoverde Renault Clio in 2023. De Colt heeft nu zijn eerste volle verkoopkwartaal achter de rug. We kijken eens hoe het er nu qua registraties voorstaat met het bijzondere tweetal.

maart 2024
Q1 2024
Q1 2023

Renault Captur
289
815
872

Mitsubishi ASX
120
300
131

Percentage
41,52
36,81
15,02

Renault Clio
462
1.345
1.256

Mitsubishi Colt
108
327
n.v.t.

Percentage
23,38
24,31
n.v.t.

Wat in eerste instantie opvalt, is dat de weliswaar oudere Mitsubishi ASX het niet alleen in absolute aantallen beter doet dan de Colt, maar ook in vergelijking met de Renault Captur. In de afgelopen maand kwam de ASX tot ruim 40 procent van het aantal registraties van de Captur. Over heel het kwartaal gezien is dat zo’n 37 procent. Dat is een veel betere prestatie dan vorig jaar in Q1, ook in absolute aantallen, maar de ASX was ook nog niet in heel Q1 2023 leverbaar.
Zoals gezegd blijft de versere Mitsubishi Colt nog wat achter. Er werden weliswaar nipt meer van geregistreerd dan van de ASX in het eerste kwartaal, maar in maart waren het er minder en vooral ten opzichte van de Renault Clio is het verschil groot. De Mitsubishi Colt komt voorlopig tot ongeveer een kwart van de aantallen van de Renault Clio. En dat terwijl de Colt (in elk geval op papier) soms een financieel aantrekkelijker verhaal biedt, omdat hij bijvoorbeeld met een goedkopere krachtbron en uitrusting leverbaar is. In de praktijk trekt die echter kennelijk toch geen enorme groepen mensen naar de showroom.
Facelift kan ASX helpen
Waar de Mitsubishi ASX relatief gezien dus al wat meer aanslaat, zit er nóg een voordeeltje in het vat voor de cross-over. De Renault Captur krijgt immers nog deze week een vrij ingrijpende facelift en daar profiteert de Mitsubishi ASX ongetwijfeld op zijn eigen manier ook van. Tegelijkertijd moet de ASX toch vooral ook opboksen tegen diezelfde Captur. Voorlopig blijft het dus nog vooral achter Renault aan hobbelen, al heeft die aanpak er wel toe bijgedragen dat Mitsubishi het afgelopen kwartaal 1.707 auto’s verkocht, waar dat er vorig jaar in Q1 nog 920 waren. Overigens was de stokoude Space Star de afgelopen drie maanden nog goed voor maar liefst 766 exemplaren, waarmee hij de Colt en ASX samen nog overtreft.Bron: AutoWeek