Elektrische Renault 5: tot 400 kilometer bereik, is er vanaf 25 mille

Elektrische Renault 5: tot 400 kilometer bereik, is er vanaf 25 mille

Wie sinds de presentatie van de Renault 5 Prototype in januari 2021 reikhalzend uitkijkt naar de komst van een productieversie daarvan, moet op de kalender maar een grote rode cirkel zetten om 26 februari. Dat is namelijk de dag waarop de elektrische Renault 5 E-Tech Electric eindelijk wordt onthuld. We wisten al dat die elektrische Renault 5 een vanafprijs van zo’n 25 mille gaat krijgen. Nu geeft Renault ook de eerste technische informatie van zijn elektrische retrorakker vrij.
Renault 5
De elektrische 5 neemt bij Renault het stokje over van de Zoe. Wat blijkt? Hij moet niet alleen minder duur worden dan de Zoe, maar wordt ook een stuk kleiner. Waar de Zoe net als de Clio zo’n 4,05 meter lang is, houdt de Renault 5 het in de lengte beperkt tot 3,92 meter. Hij is dus 13 centimeter korter dan een Renault Zoe. In die relatief korte wagenlengte weet Renault wel mooi een tot 52 kWh groot accupakket te persen. Overigens is ook de Zoe met een accu van dat formaat leverbaar. De elektrische Renault 5 met die 52 kWh accu komt volgens Renault tot 400 kilometer ver zonder bij te laden. Dit 52 kWh pakket is de enige accu die bij de introductie leverbaar is. Een kleiner 40 kWh groot pakket volgt later. Ongetwijfeld heeft de beloofde Renault 5 van zo’n 25 mille dat kleinere pakket in zijn bodem.
De Renault 5 staat op het nu AmpR Small en voorheen CMF-B EV geheten platform dat voor een deel gebruikmaakt van techniek van de Zoe, maar toch voornamelijk nieuw is. Dankzij V2G-technologie kan de Renault 5 – afhankelijk van de markt – ook energie ’teruggeven’ aan het elektriciteitsnet.
Renault 5: inclusief bijzondere laadindicator.
Over het uiterlijk van de Renault 5 hebben we al vaak geschreven, al heeft Renault de productieversie nog nooit helemaal laten zien. Dat doet het ook nu niet. Wel gunt het Franse marketingapparaat ons een blik op de definitieve lichtunits én op een opvallend element op de voorklep. Daar plaatst Renault namelijk een enorme laadindicator. Als het accupakket volledig is volgeladen, is hier een grote ‘5’ te zien. AutoWeek heeft de Renault 5 al eens digitaal laten tekenen. Die naar onze mening nauwkeurige vooruitblik vind je hier. De Renault 5 krijgt onder meer concurrentie van de in 2025 te verschijnen Volkswagen ID2.Bron: AutoWeek