Deze Renault 5 zal voor velen de 'échte R5' blijven – In het Wild

Deze Renault 5 zal voor velen de 'échte R5' blijven - In het Wild

Tegen het einde van dit jaar staat de gloednieuwe Renault 5 in de showroom, maar wie goed kijkt kan nu al een Vijfje tegenkomen in het openbaar. Het is dan nog wel één van de originele R5’s, uit de jaren 70, 80 of 90. AutoWeek-forumlid JFR trof er zo eentje. Een exemplaar uit 1986 om precies te zijn, eentje van de tweede generatie Renault 5, ook bekend als de Super 5 of Supercinq. Een moderner en iets forser vervolg op de eerste R5. Voor kinderen van de jaren 80 en vooral de 90 is deze generatie waarschijnlijk de eerste associatie met de Renault 5.
Het is echt een Renault 5 zoals je die ooit volop zag. Lekker eenvoudig wit en met ietwat vaal uitgeslagen kunststof rondom het onderste deel van zijn koetsje. Er is wel wat bijzonders mee aan de hand, want een 86’er hoort dit grilletje nog niet te hebben. Vermoedelijk is de originele donkere en meer open grille dus ooit vervangen voor dit nieuwere exemplaar, wellicht om de auto iets moderner voor de dag te laten komen. Laat de Originalpolizei het maar niet horen. Het is een Renault 5 C, de absolute basisversie, voorzien van een slechts 41 pk sterke 1.0.

In zijn tijd kocht je zo’n basis-5 als je eisen niet al te hoog lagen en anno 2024 is het helemaal Spartaans vervoer. Maar charmant is het zonder meer en dat is het vast de reden dat deze R5 het toch al tot een leeftijd van 38 jaar heeft geschopt. Bovendien op best overtuigende wijze, want hij staat er best knap bij. Eén van de vorige eigenaren reed ‘m van 1992 tot 2006 en die heeft de R5 al een beetje richting het liefhebberstijdperk geloodst. Daarna bleef er iemand tot 2017 trouw aan en toen kocht je zo’n Renault inmiddels als je wat speciaals met het model had. De huidige eigenaar geniet er overigens pas een halfjaartje van.Bron: AutoWeek