De Tweeling: Renault 12 – Dacia 1300

De Tweeling: Renault 12 - Dacia 1300

Wie wel eens in het voormalig Oostblok is geweest, zal ongetwijfeld een blijk van herkenning geven bij ‘De Tweeling’ van deze week. Deze keer behandelen we de Renault 12 en Dacia 1300. Laatstgenoemde rijdt – vooral in Roemenië – nog altijd in aardige aantallen rond. Zijn Franse voorbeeld is echter allang uit het straatbeeld verdwenen.

Tegenwoordig is Dacia onderdeel van Renault, maar in het verleden was het nog een zelfstandig Roemeens automerk. Toch was de link met Renault er lang geleden al. Eind jaren 60 was de Roemeense regering namelijk op zoek naar een betaalbare auto ‘voor het volk’ en daarbij trok Renault met haar splinternieuwe 12 aan het langste eind. Dacia, toen in handen van de Roemeens overheid, kreeg van de Fransen de licentie in handen en mocht onder haar eigen naam het model gaan produceren. De 1300 was geboren, in hetzelfde jaar als zijn Franse evenknie.
De Renault 12 was in zijn bestaan van elf jaar een flink verkoopsucces in Frankrijk én markten ver buiten het thuisland. Datzelfde gold voor de …

Lees verder…Bron: AutoWeek